Malaysiske oprørere siger de står bag uroen i Thailand

En af mange bomber sprunget i provinsen Pattani.

Konflikten i Thailand drejer sig om malaysieres ret til den sydlige del af landet og har ingenting at gøre med terror organisationer som al-Qaida, hævder en talsmand for oprørerne.

For første gang siden oprøret startede for 20 måneder siden, lader talsmanden sig interviewe af et større internationalt nyhedsbureau.

Til Reuters siger han at titusinder af mennesker er rede til at dø for sagen, og at konflikten også vil kunne ramme turiststeder som Pattaya og Phuket, samt hovedstaden Bangkok, hvis ikke premierminister Thaksin Shinawatra ændrer linje overfor separatisterne.

Det skal imidlertid ikke være aktuelt med selvmordsangreb, selv om talsmanden sammenligner oprøret med intifadaen i de palæstinensiske områdene og modstanden i Afghanistan. Han understreger at separatistene hverken har tilknytning til Osama bin Laden eller al-Qaidas sydasiatiske aflægger, Jemaah Islamiah.

– Vi har ingen forbindelse med de terrorister. Vor kamp er for vort eget folk, for at få tilbage det som er retmæssigt vort, siger talsmanden. Talsmanden vil ikke lade sig identificere, men i interviewet kalder han oprørsgruppen for Pattanis Forenet Befrielsesorganisation (PULO).

Den får økonomisk støtte af titusinder af medlemmer som giver daglige, ugentlige og månedlige donationer, ifølge talsmanden.

Siden det voldelige oprør brød ud i januar 2004, har der været spekuleret på hvem som står bag voldsbølgen. Mere end 800 personer er dræbt i de tre sydlige provinsene Pattani, Yala og Narathiwat hvor 80 procent af befolkningen er muslimer og etniske malaysiere. Mange civile hinduer er blandt ofrene.

Kilde: Dansk Thai Website

Del budskabet

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*